ahmed.dza.ba PČELARSTVO Mekanic vam želi dobrodošlicu

PROIZVODI

 

 

Zahvaljujemo na ukazanom povjerenju u odabiru i konzumiranju naših proizvoda . Pčelarstvo Mekanić

McMED i POLEN

McMed je prirodni proizvod kojeg medonosne pčele dobivaju preradom nektara i medljike u mednom mjehuru. Zapravo, pčele nektar s medonosnog bilja, medne rose (medljike), te s površine lišća i iglica četinara pretvaraju u med. Proizvode ga kao hranu za dugi zimski period na isti način već 100 milijuna godina. Tijekom sakupljanja, pčele posjete 50 do 100 cvjetova.

McMed

McMed je mješavina najmanje 180 različitih tvari, brojnih organskih kiselina (jabučna, limunska, mliječna, pa čak i mravlja kiselina), različitih vitamina, minerala, enzima, voska, polenovih zrnaca, eteričnih ulja.

Čuvanje McMeda je vrlo jednostavno. S obzirom da mu je trajnost neograničena zbog velike koncentracije šećera, čuvajte ga na hladnom mjestu, dalje od izravnog svjetla i u čvrsto zatvorenoj staklenki.

 

 

 

 

McMED i POLEN

POLEN – PELUD
Zovu ga još i medicinsko čudo, super hrana, antikancer itd. Polen su sitna zrnca, okom nevidljiva, koja pčele lijepe na svoje nožice stvarajući granule i na taj način ih unose u košnicu. To je prirodni resurs koji pčele sakupe za preživljavanje zimskog perioda. One ga koriste kao izvor minerala, vitamina i masti dok med koriste kao hranu.
Polen predstavlja muško sjeme jedne biljke u kojem su sadržane najbolje genetske osobine jedne porodice biljaka.

SASTAV
Samo polen sadrži:

SVOJSTVA I DJELOVANJE
Polen se koristi u nadoknadi vitamina i minerala i regulisanju esencijalnih aminokiselina. Prije svega, koristi se u nadoknadi energije, pri čemu koristi resurse vašeg tijela. Na taj način možemo kontrolisati tjelesnu težinu jer troši masti iz rezervi a kada nema rezervi pojačava apetit radi boljeg unosa energije. Na taj način pretile osobe mršaju a podhranjenim osobama se pojačava apetit. Djelovanje polena na žlijezde sa unutrašnjim lučenjem pomoću enzima je prirodno i nema nikakvih štetnih efekata. Pojačava lučenje kore nadbubrežne i štitne žljezde a u isto vrijeme izjednačava hormonalni disbalans. Na polne žljezde utiče pozitivno pa su mnogobrojna  iskustva u liječenju steriliteta. Dugotrajno uzimanje polena po nekoliko godina liječi alergije u velikom procentu. Poboljšava rad živčanog sistema i oporavak od moždanog udara. Podstiče rast i razvoj fetusa. Čišti jetru i krv nakon zračenja i kemoterapije svojim koenzimima i pojačava probavu u crijevima. Antibiotsko dejstvo i antiinflamatorno (protiupalno) daje zaštitu organizmu od raznih infekcija i poboljšava krvnu sliku. Anticancerogeno dejstvo je dokazano i još uvjek se istražuje u SAD-u.

I

NDIKACIJE
Akne
Alergije
Anemija
Angina pectoris
Apstinencija od alkohola
Coronarna bolest
Čir na želucu i dvanaesniku
Čišćenje jetre i bubrega
Fizička iscrpljenost
Gubitak apetita
Hormonski poremećaji štitne žlijezde
Jačanje imuniteta kod djece i odraslih
Kontrola težine
Laktacija
Menopauza
Moždani udar
Oboljenja gušterače
Oporavak nakon zračenja i kemoterapije
Poboljšava metabolizam masti
Pojačava lučenje polnih žlijezda
Povečanje fizičke kondicije
Povišen holesterol
Prostatis
Psihička napetost
Revitalizacija i smanjenje bora
Stimulacija kore nadbubrežne žljezde
Stimulacija ovarija (jajnih ćelija)
Ubrzava proces zarastanja
Upala jetre
Usporavanje starosti kože
Vitalizacija kože
Radijacijska bolest

KONTRAINDIKACIJEKontraindikacije nisu poznate.
MJERE OPREZA I UPOZORENJA
Ne preporučuje polen dijabetičarima, jer podiže nivo šećera u krvi, a osobama sa pojačanim lučenjem želudačne kiseline se preporučuje oprez.  Ljudi sa alergijskim reakcijama treba da u početku uzimaju manje doze dok se ne vidi reakcija.

DOZIRANJE I NAČIN UPOTREBE

Polen se uzima na više načina a jedan od najboljih načina uzimanja polena je rastopljen u tekućini. Polen, radi svoje prirodne opne, koja je toliko jaka da je ni želudčana kiselina ne može rastopiti u roku od 6 sati, stavi se u malu količinu vode, mlijeka ili jogurta. Tako rastopljen svjež polen treba da stoji 6-8 sati na sobnoj temperaturi ili u frižideru. Nakon toga spreman je za upotrebu. Maximalno preporučeno stajanje polena je 16 sati a nakon toga počinje fermentacija i nije ga preporučljivo konzumirati.
Odrasle osobe koje imaju pojačanu potrebu za vitaminima i mineralima,  uzimaju do maximalno 35g na dan ili 3 supene kašike, iako se smatra da je doza od 25g primjerena prosječnom potrošaču. Takođe se preporučuje kod sportaša, teških anemija i gubitka apetita 30 g na dan.  Djeca od 6 do 14 godina dnevnu dozu uzimaju od 15-20g a djeca mlađa od 6 godina 5-10g na dan. Polen se u početku uzima nakon jela a poslije sedam dana konzumacije može se uzimati prije jela. Polen trebaju uzimati djeca predškolske i školske dobi radi povećanog psihofizičkog napora, rasta i razvoja. Pogodan je za profesionalne sportaše i za rekreativce radi bržeg oporavka mišića i kondicije.
Efekti uzimanja polena mogu da budu nakon tri dana za neke bolesti (akne, čir na želudcu, gubitak apetita) pa do tri godine (liječenje alergija, radijacijske bolesti).

TRUDNOĆA I DOJENJEUzimanje u toku trudnoće i dojenja dozvoljeno je u manjim dozama. Preporučeno je uzimati 20 g na dvaputa ujutro i uvečer. Svakih tri mjeseca neprekidnog uzimanja potrebno je napraviti pauzu od 15 dana.

ČUVANJE I ROK TRAJANJASvježi polen je najbolje čuvati u zamrzivaču na što nižoj temperaturi. Polen čuvati od svjetlosti i sunca jer pri večoj izloženosti gubi hranjive vrijednosti. U nemogućnosti čuvanja u zamrzivaču pomiješati sa medom u omjeru 1: 1.
Svjež polen čuvan u zamrzivaču može zadrćati svoju kvalitetu 2 godine a sušeni polen nakon godine dana gubi hranjivu i mineralnu vrijednost.
Sušeni polen takođe je preporučljvo čuvati u zamrzivaču ili omiješati sa medom.

PREDOZIRANJE Kod predoziranja znakovi koji su poznati su povraćanje, proljev, mučnina a kod nekih se pojavljuje i povišena temperatura. Liječenje je simptomatsko a u slučaju predoziranja obratiti se u najbližu medicinsku ustanovu.

PROIZVOĐAČ Polen uzimati najbolje od lokalnih pčelara radi manje mogučnosti alergije na pojedine biljke koje nisu sa tog regiona.  Ako ne poznajete nikoga od lokaknih pčelara možete se obratiti u udruženje pčelara u vašem regionu.

SAVJETI Sušeni polen obradom i sušenjem gubi oko 20% svoje hranjivosti pa je bolje upotrebljavati svjež smrznuti polen.